piątek, 9 marca 2012

Kici donat na kocim talerzu

 Przepis na kici donata:

- trochę włóczki w różnych kolorach
- trochę anilany do wypełnienia
- szydełko o odpowiedniej numeracji
- igła 

Dziergamy, wypychamy, obszywamy i donata już dla naszej kici mamy ;)



Czyż nie piękne te dziergane donaty? Niemalże tak piękne jak te drożdżowe  :) Na ModernCat można naprawdę znaleźć sporo pomysłów.


A teraz coś dla nas Dużych. Kilka przepisów na donaty znalezionych w necie - drożdżowe już wypróbowane.

DONATY DROŻDŻOWE

Ilość: 24-30 donatów

Składniki:

- 750 g mąki
- 2 paczuszki drożdży w proszku
- 50 ml letniej wody
- 300 ml letniego mleka
- 125 g cukru
- łyżeczka soli
- paczka cukru waniliowego
- 2 jaja
- 75 g roztopionego masła
- olej do smażenia


Sposób przygotowania:


Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut aż powstanie piana. Wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać.

Dodać rozpuszczone masło (nie za gorące), letnie mleko i roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem na godzinę, aby wyrosło.

Rozwałkować ciasto na grubość kciuka, wykrawać szklanką koła, a środki wykrawać kieliszkiem. Przykryć donaty ściereczką, odstawić na kolejną godzinę.

Donaty smażyć w oleju, podgrzanym do 175 stopni. Polać lukrem, czekoladą lub obtoczyć w cukrze i cynamonie.

Naszym zdaniem najlepiej smakują donaty z polewą Maple (klonową). Oto przepis: rozpuścić 25g masła, dodać 150 g cukru pudru i kilka łyżek syropu klonowego tak, by powstał nie za gęsty syrop. Ciepłe donaty maczać w syropie, odstawić do ostygnięcia.



DONATY MAŚLANKOWE


Składniki:


- 300 g mąki
- 100 g cukru
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 125 ml maślanki
- 2 duże jaja
- ½ łyżeczki syropu waniliowego
- 50 g roztopionego masła
- 75-100 g mąki do posypywania stolnicy
-1/2 szklanki cukru pudru do posypania
- 1 l oleju do smażenia


Sposób przygotowania:


Wymieszać wszystkie suche składniki oprócz cukru pudru i mąki do posypywania stolnicy. W drugiej misce dokładnie wymieszać wszystkie płynne składniki. Wymieszać wszystkie składniki. Odstawić ciasto na 5 minut.

Stolnicę posypać mąką, położyć ciasto i ponownie posypać mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Jeśli ciasto przylepia się do wałka, ponownie posypać mąką. Wycinać donaty szklanką i kieliszkiem.

Podgrzać olej do temperatury 185 stopni. Donaty smażyć z obu stron, aż uzyskają brązowo-złocisty kolor (po ok. 1-2 minutach). Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Im bardziej lepiące ciasto tym delikatniejsze donaty. Inną metodą tworzenia takich Donatów jest wykrawanie łyżką ciasta i wrzucanie go od razu na gorący olej.



DONATY CZEKOLADOWE


Składniki:

- 230 g mąki
- 120 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 120 ml mleka
- 2 duże jaja
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 120 g wiórków czekoladowych
- polewa czekoladowa
- olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Wsypać do miski mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać mleko, jajka i olej. Dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodać wiórki czekoladowe.

Łyżeczką oddzielać kawałki ciasta i wrzucać je do gorącego oleju. Po 5 minutach wyjmować.

Polewę czekoladową wstawić do gorącej kąpieli. Gdy się rozpuści polać donaty polewą czekoladową.



DONATY ŚMIETANOWE

Składniki:

- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 200 g kwaśnej śmietany
- 457 g mąki
- olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Ubić jajka z cukrem, dodać przyprawy i śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do jajek z przyprawami. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki.

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Powycinać donaty. Odstawić na 10 minut.

Pogrzać olej do 180 stopni. Donaty podsmażać z obu stron około 2-3 minuty.

Wystudzone donaty obtoczyć w cukrze lub polać polewą.



LONG JOHNS


Składniki:

- 500 g mąki
- paczka drożdży w proszku
- 50 g cukru
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 100 ml śmietany
- 150 ml wody
- 50 g masła
- jajko

Polewa:
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki śmietany
- 100 g cukru pudru


Sposób przygotowania:


Wymieszać w misce 400 g mąki, drożdże, cukier, sól i przyprawy. Do garnka wlać śmietanę, wodę, masło, podgrzać. Dodać do mieszanki mąki z przyprawami. Wbić jajko, dobrze wyrabiać ciasto dodając po trochu pozostałą mąkę. Odstawić na godzinę, aby ciasto wyrosło.

Rozwałkować ciasto na kwadrat. Pociąć je na podłużne kawałki, odstawić na chwilę. Podgrzać olej do 220 stopni. Wrzucać delikatnie donaty. Wyjmować, gdy będą miały złoto-brązowy kolor. Osuszyć na ręczniku papierowym, przełożyć na talerzyk.

Masło na polewę, cukier trzcinowy i syrop klonowy rozpuścić w garnku. Pogotować przez 3 minuty. Dolać śmietanę i cukier puder tak, by powstała jednolita masa.

Donaty posmarować polewą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło naszej kociej ferajnie, że odwiedzasz nas na naszym blogu.
Jeśli jesteś już po lekturze naszego posta, będziemy wdzięczni za pozostawienie po sobie kilku słów w komentarzu.